För Jakob

En liten receptsammanställning 😉

Baby back ribs, fast det går lika bra med fläskotletter

Lägg revbenen (kamben, lite svåra att få tag på) i en stor kastrull, täck med kallt vatten. Lägg i en  fler två buljongtärningar (beror på hur mycket vatten man har i) handfull krossade pepparkorn, några lagerblad och en skvätt Liquid Smoke. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme till dess köttet är riktigt genomkokt. Låt svalna i boljungen och när det är dags att grilla ta upp, torka av och pensla med nån smarrig barbecuesås  och grilla på båda sidor.

Pulled beef

ca 1kg högrev (räcker till 3 pers), 1-2 gula finhackade lökar, 2-3 hackade vitlöksklyftor och en flaska barbecuesås efter smak.

Torka av köttet och lägg i en ugnssäker gryta. Häll såsen över och toppa med lök o vitlök. Lägg på locket och in ugnen, ca 150-175C och låt stå där i minst 3 timmar. Testa genom att ta två gafflar och se om det går att dra is är köttet. När man kan det så dra isär allt, krydda med ex chilipulver, tabasco, salt, svartpeppar o lite råsocker. Prova dig fram. Låt kallna i grytan och servera med antingen hamburgerbröd eller chiabata, sallad  och nån mumsig dressing och lite nachos vid sidan om.

Moule Marinier

Ett nät blåmusslor, 3dl grädde, 3 dl vitt vin (ICA Maxi har ett fint litet sortiment med alkoholfria viner som passar superbra i matlagning), 8 schalottenlökar, 4 vitlöksklyftor, 1 liten röd chili, några saffranstrådar, salt, svartpeppar, råsocker, ca 1d hackad färsk dragon och persilja. Lägg saffranet i lite varmt vatten, jag brukar gnugga trådarna mellan fingrarna först. Hacka lök o vitlök fint, finstrimla chilin – fräs i lite olivolja en gryta. Häll på vin o grädde (jag brukar ha i lite råsocker för att balansera syran)och sjud ett tag till det kokat ihop lite. Skölj musslorna (ta bort skägget om det behövs), släng de musslor som inte stänger sig och lägg de friska i  i grytan. På med locket och låt sjuda (man kan dra ner värmen till mini och låta musslorna ånga till dom öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig. Strö över dragon och persilja  sch servera med ett gott bröd och vin.

Man kan frysta in dom musslor man inte äter upp, ta bara ur dom ur skalet först och lägg i en liten plastburk.

Bearnaise – den bästa?

250gr smält smör, 2 shalottlökar, 1 kvist dragon, några vitpepparkorn, 0,25dl rödvinsvinäger, 0,5dl vatten, 3 äggulor, 1/2 msk hackad persilja, 172 msk hackad dragon, salt, peppar, tabasco.

Hacka schaletten fint och lägg i en liten kastrull med dragonkvisten, pepparkorn, vinäger och vatten. Sjud på låg värme till ca hälften återstår och sila, häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa på svar värme till det det tjocknar. Man måste passa noga för det kan gå fort. Egentligen ska man göra det över ett vattenbad, men har man induktionshäll eller gasspis kan man reglera värmen mycket lätt. Ta kastrullen från plattan och vispa i det smälta smöret lite i taget, ungefär som när man gör mayonaise. Krydda med salt, peppar, cayenne och det man har lust, ibland kan man ta i ca 1-2msk tomatpure, lite chilipulver, paprikapulver och tabasco…. OM mot förmodan såsen skulle skära sig; vispa upp en äggula med lite vatten (1tsk ung) och häll i den skurna såsen droppvis medan du vispar och vips är den fin igen.

Hamburgerdressing

1dl creme fraîche, 1dl mayo (Hellmans är den bästa), 1-2msk chilisås, 2msk bostongurka, 1/2-1 inlagd jalapeno, Salt, peppar, Tabasco Chipotle

Mina favoritrecept från Hairy Bikers som går bra att frysa in.

Mexicansk soppa, servera m chiabata

Jambalaya jättegod

Fried rice Nästan samma sak fast kanske lite godare. Brukar ha i lite sweet chilisås och tabasco.

Moussaka Jag brukar använda vanlig nötfärs

Enchiladas

Chicken Jalfrezi

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s